neděle 28. června 2015

FITSTAGRAM #3

Znáte to přísloví, že by se každý den měl žít, jako by byl váš poslední? Kdyby tohle měl být náš poslední týden, tak si nemáme na co stěžovat. Utekl neskutečně rychle, ale tak už to bývá, když má člověk spoustu práce a ještě se k tomu dobře baví. Seběhlo se toho hodně. Přijeli moji příbuzní z US, takže byl čas na to dělat ve městě všechny ty turistické věci, já měla svátek a znáte to kino sem, práce, FITKO, vaření a ještě práce! Spánek trpěl, to vám nebudu zastírat!

Ale stop mluvení, o tom tyhle články nejsou...
Jak lépe chcete něco oslavit než pořádným salátem? To přesně vědí i moje milé dámy! 
Se Superhrdinou jsme to slavení pojali trošku dekadentněji a já za to zaplatila, ale o tom už jsem vám psala!
Každopádně nám bylo z US dopraveno prvotřídní vybavení, tak jsme to mohli všechno ve fitku napravit...
I když to bylo s časem trošku těžší vzhledem k tomu, že si návštěva vyžadovala pozornost...
... každopádně jsem nám udělala dobrou snídani (když porovnám Superhrdinovu a svoji, tak si říkám, že něco není fér)...
...a mohli jsme vyrazit trénovat!
Protože to dá přeci rozum, že...
...páry co spolu trénují spolu taky vydrží!
A když mi ještě uperhrdina pomůže s mým projektem a podpoří mě, tak jsem nejšťastnější ženská na světě!
A proto občas, jenom abychom ho potěšila (samozřejmě), nakupuju nové lodičky. Protože prý není nad vysportované nohy na podpatkách...

 xx A.

sobota 27. června 2015

Life|BE REAL WITH YOUR FOOD

Buďme k sobě upřímní... Jinak to fungovat nebude! Sice jsem osobní trenérka a bloguju o fitness a jednou výhledově možná uvažuju o soutěži a Superhrdina si sem tam střihne nějakou tu přehlídku nebo focení, ale to nic nemění na tom, že si v pátek večer rádi zajdeme do kina, nebo na večeři, když je k tomu příležitost. Včera příležitost byla, protože jsem přeci měla svátek! 

Řeknu vám, jak to bývá obvykle, když jdeme na večeři: Vezmu jídelní lítek, prozkoumám ho a vyberu si něco zdravého, zeleninu, steak, občas zahřešíme zmrzlinou, ale něco jako cheat meal, nebo dokonce cheat day, to nedělám a cítím se dobře. Po tom všem, čím jsem si prošla vím, že všechno co potřebuju je být spokojená, cvičit si, jíst zdravé jídlo plné vitaminů a barev, hodně pít a budu OK. No, včera do mě všichni hučeli, že bych si taky měla občas nějak vyrazit z kopýtka a dát si pořádný "cheat".

Dneska tady sedím a říkám si, proč jsem tak hloupá a poslouchám to, když sama moc dobře vím, co pro mě funguje nejlépe!

Nicméně jsem se včera oblékla, zarezervovala stůl ve Fish & Chips v Dlouhé  a mohli jsme vyrazit. Do rukou se mi dostal lístek. Sebevědomě jsem nadiktovala číšníkovi naši objednávku, která zahrnovala kalamáry jako předkrm (ahoj, přepálené tuky), které následoval hot dog. Ano, přesně tak. 

Nechutnalo to zle. Nepřineslo mi to žádný zvláštní pocit uspokojení ve stylu "Jo, tohle mi vážně chybělo." Byla jsem spokojená že je pátek večer, že jsme se Superhrdinou po náročném týdnu spolu a užíváme si hezký večer.
Co mi to ale přineslo byly křeče do žaludku ještě ten večer. Takže jsem seděla v sedačce, zabalená do deky, urkávala mátový čaj a říkala si, jestli mi to stálo za to!

Dát si kuře tandoori, tak jsem mnohem spokojenější. A co z toho plyne? POUČENÍ! Možná jsou lidé, pro které funguje držet extrémní diety a pak jednou za čas jít a dát si ten svůj cheat. Já mezi ně nepatřím. Mě dělá radost vařit zdravá jídla, mám radost, když si zajdu na jídlo ven a když to má být pro mě ideální volba, tak to bude Delmart, protože mi tam prostě chutná nejvíc a tolik zeleniny vám nikde, ale opravdu nikde nedají. 

Naštěstí je na mě vesmír docela hodný, takže ta bolest do rána pominula. Bylo to jen takové malé připomenutí. Já mohla ráno v klidu vstát, začít ho proteinovými lívanečky s lesním ovocem, v práci si střihnout dvě studiovky, ve dvanáct zahnat hlad salátkem. A už je mi zase líp.

Moji milí, buďte na svoje tělo hodní, máte jen jedno!

xx A.

středa 24. června 2015

Workout|OUTDOOR CROSSTRAINING

Po tom červencovém (ne)létu se konečně dostaví hezké počasí. A je to důvod přestat cvičit, protože "Přeci se nebudeme zavírat ve fitku, když je hezky?" No není! Jakou odpověď byste ode mě taky čekali. Cvičit se dá všude. Tečka.

A často také nemám náladu v létě pobývat mezi zdmi fitka a tak popadnu klienta, nebo celou skupinku a obrážíme parky, které se naskytnou. Je to nový impuls do tréninku, je to zábava a jste na čerstvém vzduchu a hlavně zůstanete aktivní.

 Léto není na vysedávání na zahrádkách restaurací a popíjení přeslazených kafíček se zmrzlinkou nebo koktejlíků se sirupy, je to čas se pořádně hýbat. Máte spoustu energie, sluníčka a čerstvého ovoce, tak z toho vytřískejte co se dá, protože nikdy jinde než v létě nebudete vypadat lépe! Troška opálení, procházky, ranní běhání, plavání, plážový volejbal, jahody, jahody, jahody (jahody s kokosovým mlékem, chia semínky a mraženým banánem) - to by se vám mělo vybavit, když se řekne léto.

Ale důkaz místo slibů vždycky funguje o něco lépe, nemám pravdu? Tak tady je moje oblíbená skupinka na venkovním crosstrainingu:


xx A.

úterý 23. června 2015

Be Happy|MOOD BOOSTERS

Zpocená a spokojená aneb po cardiu
Znám ženy, která když mají špatnou náladu, sedí doma. Sedí doma a koukají na televizi. Sedí doma,
dívají se na televizi a pátrají po sušence. Takový ten syndrom Bridget Jonesové. Může vás to popadnout kdykoli, nikdy nevíte, co se stane, kdo vám zkazí náladu, nebo co v životě nevyjde tak, jak jste plánovali...

ALE!
To není důvod zahodit i všechno to fitness snažení, nejsme děti, abychom se uklidňovaly nebo odměňovaly pytlíkem bonbónů a pokud děti máte, tak pro ně udělejte jednu hezkou věc a nedělejte to ani u nich, protože zvyk je železná košile a co se v mládí naučíš v stáří jako když najdeš.

Právě zvyk! Jsme zvyklý takhle bojovat se svým stresem a to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat je tenhle zvyk zahodit do koše a vybudovat si nové, zdravější zvyky, které nás nejenže nebudou sabotovat, ale budou nám pomáhat! Protože si přiznejte, že když slupnete tu sušenku, tak se o nic lépe cítit nebudete, maximálně budete mít o to horší náladu, když si uvědomíte, kolik zbytečných kalorií jste právě spořádala. Nemám snad pravdu?

Mám, vím to, protože jsem si to taky zkusila, takže mi nikdo nemůže tvrdit, že nevím, o čem mluvím.

To se mi to krásně radí. Ale teď se možná ptáte: "Tak co mám dělat?" Udělám to nejlepší co můžu a povím vám, co funguje u mě.

#1 JÍT SI ZACVIČIT
Ahoj, Endorfiny! Přesně tak, tyhle kouzelné hormony štěstí, které se vám do krve vyplavují při cvičení jsou snad tím nejlepším spojencem. Navíc toho ze sebe ve fitku dostanete mnohem víc, nikdy se necvičí líp, než když jste naštvaní a nikdy nevydržíte běhat tak dlouho jako když jste smutní. Jako by tohle samo o sobě nestačilo, tak ještě odcházíte s dobrým pocitem, že jste udělali něco pro sebe!

#2 UKLÍZET
Vidět za sebou nějakou odvedenou práci je hrozně uklidňující a navíc je to úžasný způsob "duševní hygieny". Když něco uklízím, tak mi přijde,  že si zároveň uklízím také v hlavě, dělat si pořádek kolem sebe hodně pomůže. Ať už jde o cokoli, uklidit pokoj, koupelnu, celý dům (to když má člověk hodně přemýšlení), auto, nebo jenom kabelku, vytřídit fotky v telefonu. A většinou se u toho také hýbete a to je plus!

#3 JÍT SE PROJÍT
Nic mě neuklidní tolik jako čerstvý vzduch, trocha pohybu, být chvilku sama a teď navíc ta zelená všude kolem. Takže nazout pohodlné boty a vyrazit do lesa, do praku, do klidné části města, nebo si jen obejít pár bloků v polední pauze.

#4 UDĚLAT SI ČAJ A PŘEČÍST SI KNÍŽKU/PUSTIT OBLÍBENÝ SERIÁL
Někdy se ale člověk prostě cítí pod psa, nemá vůbec energii na to, aby se s tím potýkal nějakým akčním způsobem a pro tyhle příležitosti mám následující dva typy! Takže sáhnu do sbírky svých čajů, ideálně vyberu nějaký voňavoučký rooibos, nebo bylinky, které jsou uklidňující a připravím si pořádně velký šálek. Posadím se do křesla, zachumlám se do deky, popadnu knížku - nic složitého, jen něco lehčího Biomanželka od Viewegha, Saturnina od Jirotky... A je to!

#5 MAXIMÁLNÍ RELAX
A když ani to nepomůže, tak určitě pomůže si kolem vany zapálit pár vonných svíček, napustit si horkou vodu a pro maximální efekt do ní přidat mléko, med, skořici a trochu kokosového oleje, popadnout lufu a dopřát si pořádný peeling celého těla.

Takže, milé dámy, přestaňte se sabotovat a udělejte pro sebe něco hezkého!

xx A.

sobota 20. června 2015

WEEKLY FITSTAGRAM #2

Šťastný člověk se pozná jednoduše, neprobouzíte se a nedoufáte, že už bude víkend, že už konečně skončí tohle, že už konečně začne tamto. Probudíte se a víte, že je to další den, který si užijete, protože se probouzíte vedle správné osoby a to vám vykouzlí úsměv na tváři, protože se těšíte, co vás ten den čeká v práci, protože se těšíte do fitka na svůj denní příděl endorfinů, protože víte, že jste si včera nachystali všechno zdravé jídlo a zítra zase budete o něco blíže svému víly. A tohle všechno víte,  i když se najdou věci, co nejsou OK, protože nikdy nemůže být všechno na stoprocent.

A pokud se vám něco nelíbí, změňte to, ale neseďte nečinně a nestěžujte si, protože když nic neuděláte, tak se můžete zlobit jen sami na sebe, prohrajeme teprve ve chvíli, kdy se přestaneme snažit. To je fakt.

Tohle mám ráda na své práci, odhodlané lidi, kteří nesedí doma a nestěžují si na svou situaci...
...protože vědí, že tohle je pravda....
...a tak do toho jdou s vervou!
Ani to ale nestačí, protože fitness je na 100% a z toho je 70 % strava!
Naštěstí se už i do Čech doneslo, že rychlé jídlo v restauraci může být zdravé! Díky bohu za nejlepší saláty z Delmartu!
Dobrá, nějakých 10% z těch 70% můžou být výjimečné události a takové minivýročí se Superhrdinou, to u mě výjimečné je!
Ale pak hned zpátky do zajetých zdravých kolejí, jasné?!
A pokud se za to potřebujete odměnit, tak nové boty do fitka jsou pro to ideální, věřte my, jsem závislá!

xx A.

středa 17. června 2015

Fit'n'healthy cooking: PAENUT BUTTER CHICKEN

Co dělá mého Superhrdinu superhrdinou? Vynecháme tu fyzickou část, kdy si na bench naloží tolik, že se stává náročným matematickým úkolem spočítat, kolik tam vlastně má. A přesuneme se úplně někam jinam. Do kuchyně. Takový superhrdina totiž dokáže unavené trenérce, která se pozdě večer vrací z práce, připravit třeba kokosové kari s kuřecím nebo naprosto dokonalé kuře s omáčkou z rajčat a... ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA! Ano, slyšíte dobře. Takže kdo by ho pak nemiloval, že ano? 

Tenhle malý trik africké kuchyně jsem od něj každopádně okoukala, trošku to přizpůsobila svým fitness potřebám a můj oblíbený oběd byl na světě. A protože jsem dobrá duše, tak se s vámi podělím! Nastražte uši a poslouchejte, protože o tohle zcela určitě nechcete přijít a budete si přát, aby vaše chuťové buňky měly chuťové buňky!

 Není ani potřeba moc ingrediencí. Hlavně vařit s láskou, rozumíme si? Protože to doma slýchám často: "Baby, could you make my tea, it always tastes different when you do it. It's the love you add in.."

250 g kuřecích prsou
2 menší papriky
2 jarní cibulky
200 g hlívy ústřičné
Lžíce burákového másla
Lžička kokosového oleje
Harisa/chilli/sůl/pepř
Plechovka krájených rajčat s česnekem

Osmahnout cibulku, hlívu, maso na trošce kokosového oleje, přilít rajčata, když je všechno hotové, dokořenit, zamíchat lžíci burákového másla a celé kouslo je hotové. Mezitím si na straně ogriluju cuketu nebo nakrouhám ledový salát, moje oblíbené přílohy, ale můžete zvolit o něco tradičnější rýži. No a nechte si chutnat!
Zase někdy příště z mojí kuchyně.

xx A.

pondělí 15. června 2015

Monday motiavation 2 Legday

Víkend se u nás doma nese ve znamení odpočinku. #RESTDAY No dobrá, víkend u nás začíná někdy v sobotu kolem třetí odpoledne, kdy se rozloučím s posledním klientem, zavřu za sebou dveře sálu po odcvičených studiovkách, Superhrdina si odcvičí to, co má zrovna na programu, pak řekneme fitku Adieu! a v neděli nás tam při troše štěstí nikdo neuvidí.

Je sice pravda, že to štěstí nemíváme tak často, ale když ho ano, tak máme pro neděle zcela jasnou představu. Uvařit si oběd, po obědě se vydat na strašně dlouhou vycházku (ahoj, kardio!) , když se mi poštěstí, tak si uteču na jógu, nebo si svůj zenový tábor rozvinu v obýváku a navečer pak s trochou štěstí do kina (ahoj, San Andreas a ahoj, Rocku! miluju-miluju!!)

A tím je to jasné, pokud si odpočinete, vyčistíte si hlavu, ničím se moc netrápíte, je čas se v pondělí vrhnou do posilovnu a pořádně zničit libovolnou část těla pořádně zničit nohy (Superhrdina by řekl prsa, na tomhle se ještě dost rozcházíme!) A třeba takhle:

neděle 14. června 2015

FITSTAGRAM #1

Zdá se mi, že jeden den běží za druhým jak splašený. Všechno vypadá hezky, v práci se daří, tréninky jsou samé experimenty, radost a bolavé svaly, život s mým Superhrdinou je prostě krása. Všechno jídlo pěkně doma připravené, sem tam questbarka, abych se potěšila. A navíc je léto, tak není na co si stěžovat!
Jen tak pro pořádek, letní sobota nemůže začít lépe než ledovou kávovou z domácího kokosové mléka. Když si to tak pomalu v pyžamu usrkáváte, plánujete další týden, hned je svět hezčí...
.... pro mě prostě ráno dělá den a když ho můžu začít, tak, že si se Superhrdinou uděláme proteinové palačinky nebo vajíčka, tak se mi zdá, že na světě už ani nemůže být lépe...
... hned se mi pak lépe odchází do práce, na což musím být patřičně vybavená...
... a připravená na všechno. Protože štěstí přeje připraveným a strava je 70% úspěchu....
a zbytek je FITNESS!
Občas se chci odměnit a to pak šáhnu po questce!
Pak už jen počkám na svého Superhrdinu...
Abychom vyrazily po práci po fitku, unavení, odpočíváme a probíráme den. To jsou ty momenty, které stojí za to.
Víkendy si spolu užíváme!
A vy to byste měli taky! Mějte se krásně!!
xx A.

pátek 12. června 2015

Little something about A...

Chci vám udělat menší obrázek o tom, kdo jsem, o co se snažím a jak jsem se k tomu dostala. Dnes o sobě mluvím jako o trenérce fitness, vyznavačce sportů, milovnici zeleného čaje, vyznavačce kokosového oleje, navždy věrné čarovné moci semínek chia. Ale zase vážně: Snažím se propagovat zdravý životní styl, který miluju, nejen u svých přátel, klientů ale teď snad i čtenářů. Je to vášeň, když si uvědomíte, co všechno vám to může v životě dát, jaké sebevědomí, chuť zkoušet nové věci, experimentovat a fitnesss vás posílí jako člověka.

Pět, šest let zpátky bych nepředpokládala, že se fitness stane oblastí, ve které se budu chtít realizovat. A teď, když ťukám tenhle článek, tak mi vedle židle leží zabalená taška, která mi připomíná, že za chvilku bude čas vyrazit, protože dnes je leg day a čeká mě ještě pěkná řádka klientů, kteří se chtějí před víkendem trochu potrápit. 

Ale vezmu to od začátku....
Možná si člověk musí projít vším, aby se konečně našel. A to se mně povedlo. To je bez debat. Kdysi na kraji puberty jsem byla klasické gaučový teenager se zájmem ve spoustě seriálů, sladkosti jsem mohla považovat za samostatnou skupinu v mé výživě. A podle toho jsem taky vypadala! No není se čemu divit, vždyť tělocvik byla u mě hodina natřikrát proklínaná!
Bylo mi 15, 16, chtěla jsem vypadat strašně dospěle a pracovat pro módní časopisy. Dnes jsem ráda, že mě život zavanul úplně jinam. 
Přišla puberta. Módní časopisy. Obrovská láska k módě, značkovému oblečení a prozření, že mé tehdejší já v těch modýlkách vypadalo trošku jinak, než bych si bývala přála. Co slečny v těhle situacích dělají? Začnou držet diety, protože to je přeci nejjednodušší, no ne? Kdo by se chtěl potit? Nějak tak jsem tehdy asi přemýšlela. No ano, šlo to dolů, ale tehdejší idea budu denně jíst maximálně 1200 kcal nebylo nic, s čím by byl člověk schopný vydržet delší dobu a já začínala trošku bláznit, až se doma trošku báli, jak to všechno skončí. Nebylo to nejlepší období, zažila jsem v té době mnoho špatných dní, protože když takovou dietu porušíte, tak si myslíte, že vám skončil svět.

Naštěstí se  i do mé hlavy dostalo prozření a já si uvědomila, že tudy cesta nevede, že počítat každičkou kalorii, kterou dávám do svého těla a vyšilovat, kdykoli to bylo o deset víc než stanovené číslo, nebo zoufalé čekání až na hodinách padne šestá hodina a já se budu moct pustit do večeře, která přede mnou na stole ležela už dobrých patnáct minut a já na ni hladově koukala - to nebyl život.
Byla jsem nadšená, co všechno se mi za několik měsíců podařilo a strašně se bála, že se to může pokazit. Jedna z cenných zkušeností mého života, protože mi to ukázalo, že když něco chci, tak toho dosaáhnu. 
Začla jsem si postupně hledat cestu ven z tohohle bludného dietářského kruhu. Je bludný, protože se držítě, držíte a pak to jeden den nezvládnete, řeknete si kašlu na to a .... Druhý den jsem na sebe o to tvrdější a hádejte co se stane pak? TAKŽE TAKHLE NE, PŘÁTELÉ!

Ke cvičení jsem se dostala postupně. Nejdříve jsem začala s touhou adoptovat zdravý životní styl a k tomu cvičení jednoduše patří. Pro tu dobu jsem si vystačila s párem běžeckých bot a pár DVDéčky s jógou, pilates, které následovaly Bob Harper a Jillian Michaels spolu se Zuzkou Light.
A jak jsem se radovala z prvních svalíků!!
Tak ale co dál? Koho cvičení opravdu chytí a to se stalo mně, si s něčím takovým nevystačí. A tak moje další kroky (podotýkám, že velmi nejisté) vedly do posilovny. Ne, nebyla to klasická posilovna, na tu jsem si prozatím netroufla. Kruhový trénink pro ženy se mi v té chvíli zdál jako asi nejlepší řešení. S tím, co o posilování vím teď, bych tam už nezamířila. Ale pro začátek to bylo ideální. Pak ppřišla ta chvíle, kdy mi skončilo členství a já věděla, že chci něco víc a že bych se ráda cvičení věnovala i profesionálně.

Trenérský kurz byl přesně to, co následovalo. Zpětně si říkám, že bylo celkem troufalé zamířit si to na trenérský kurz bez jakýchkoli znalostí z prostředí posilovny, ale nějak to všechno klaplo. A já tam dostala to, co jsem potřebovala, abych mohla začít pořádně.

Jenom pár týdnů po dokončení kurzu jsem dostala práci trenérky právě ve fitku, kde jsem začínala, v tom dámském, s kruhovými tréninky, nebyla to má vysněná práce, ale už to bylo blízko! Mezitím jsem si sama našla cestu do skutečného fitka, do toho velkého světa jednoruček, nakladeček, bench pressů a leg pressů a to mě změnilo už navždycky.

Ruku v ruce s tím šlo objevování dalších zákoutí zdravého životního stylu, milovala jsem každou minutu, užívala si vymýšlení salátů, svoje zdravé smoothie bowls, plánování jídel, zamilovala se do hodin jógy a myslela si, že tohle už nic nezmění, protože JAK JÁ TO VŠECHNO MILOVALA!

Ale žádná cesta není bez výmolů a tak jich pár potkalo i mě na mé fitness cestě, o které jsem si myslela, že ji nemůže nic pokazit. Mně se najednou začalo kazit spoustu věcí v osobním životě a jak jsem se s tím prala? Ne zrovna zdravým způsobem. Nic mě nedostalo z posilovny, ale přesto mě tehdejší životní styl beze spánku, se vzrůstajícím množstvím "zdravotních" skleniček vína a podobnýh nápojů a také špatných voleb v jídle (Sbohem krabičky nachystané na každý den!) mně dostalo tam, kde jsem byla letos v zimě. Nespokojená sama se sebou!

A právě v téhle době se věci začaly obracet k lepšímu, věci v mém životě se změnily k lepšímu a já se mohla začít pomalu vracet ke svému starému já, ke spokojenosti, lásce sama k sobě a právě v té době jsem potkala svého současného přítele, který mě v tohmle všem neuvěřitelně podpořil, kterého miluju, jsem šťastná že ho mám, že sdílíme lásku pro fitness. Moje cesta zpět není u konce a vlastně život je cesta, ale já ji chci žít zdravá, spokojená, s vědomím, že všechno, čím živím své tělo mu dělá dobře. A tohle chci sdílet i s vámi všemi tady!

xx A.