sobota 31. října 2015

Recipe|CARROT CAKE FIT REMAKE

Podzimní víkendy znamenají, že bezpodmínečně musíte vyběhnout ven, když je hezky, uvařit si po návratu horký čaj, vzít si do ruky knížku a ještě ideálněji si k tomu dát čerstvě upečený (zdravý koláč). A který koláč by se k podzimu hodil víc než úžasný mrkvový koláč s ořechy, skořicí... a už se vám taky sbíhají sliny?

A pak vás ta chuť přejde, když si uvědomíte, co zbytečných kalorií, nezdravých cukrů, pšeničné mouky a tak dále a tak dále to obsahuje? Bez problému, mám pro vás řešení! Chtělo to několik pokusů, než se mi podařilo přijít na ten ideální poměr všech položek v seznamu, ale nakonec se povedlo.

A pokaždé, když ho upeču, stačí ho ukázat mým kamarádům a mizí během nanosekund. A libují si v něm i ti, kdo na zdravé zrovna nejsou!

Takže budete potřebovat

3 větší mrkve
2 zrale banány
1/2 šálku celozrnné žitné, špaldové nebo kokokosové mouky
1 šálek ovesných vloček
1/2 šálku kokosové mléka alpro

1/2 šálku strouhaného kokosu
větší hrst sušených brusinek
větší hrst nasekaných ořechů
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce medu
2 vejce
spousty skořice

lžičku kypřícího prášku z kamene (pokud na tom netrváte, postačí vám i normální)

Nejdřív rozmačkáte banány, přidáte med, olej, vejce a uděláte kašičku, do které nakonec ještě přilijete mléko. Ve větší misce promíchejte mouku, vločky, kypřící prášek, skořici, kokos, brusinky a ořechy. Vlijte tekutou část a přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev, všechno důkladně promíchejte. Vzniklá hmota nebude žádné pěkné těsto, možná se bude i trošku drolit, ale nevadí, všechno upěchujte do vyššího pekáčku vyloženého pečícím papírem.

Pečte v předehřáté troubě na 170 cca 45 minut. A máte hotovo. Ideálně servírovat se směsí jogurtu a tvarohu, nebo řeckým jogurtem :-)


 Nebo s tímhle úžasným vynálezem, který kupuju kdykoli se dostanu do Německa, je to neskutečně dobré,  g bílkovin, minimum tuku a navíc je hrozně dobroučký, tady bohužel není k sehnání, ale celkem zdatným substitutem je ten řecký od milka ;-)

Zbytek vychytávek, celozrnných mouk, zdravých věcí a tak podobně ráda kupuju v síti Sklizeno. I když mají občas vyšší ceny, je pro mě příjemné to, že máte jednoduše všechno po ruce a nemusíte složitě létat a shánět všude možně!

Užijte si víkend :-)

xx A.

neděle 25. října 2015

Recipe|CASHEW PUMPKIN BUTTER

Podzim byl vždycky mým nejoblíbenějším obdobím! Je to u mě doba obrovských hrnů kávy a čaje, starých a nových knížek, znovuobjevení lásky k běhání venku (divné) a v neposlední řadě kuchyňských experimentů. A k tomu jsou pak víkendy jako dělané!

Já každopádně ale neděli začínám snídaní. Už pár týdnů se nemění a je to u mě momentálně závislost. Dva plátky domácího chleba upečeného ze semínek, dvě vejce a čtvrtina avokáda. Věřte tomu nebo ne, ale tak dobrou snídani jsem dlouho neměla!

A kuchyňské experimenty, teď jim vládnou dýně! A já jsem závislá na ořechových máslech, tak vznikl i tenhle jednoduchý recept. Já k mixování ořechů používám nutribulet, ale klasickým mixerem dosáhnete stejného výsledku, jen to bude chtít trošku víc času.

Ingredience
200 g kešu
1/4 upečené dýně rozmixované na pyré
skořice
3 lžíce kokosového oleje
_____________________
Přiznám se, původně jsem chtěla vytvořit klasické kešu máslo a někdy v půlce procesu mi padla do oka dýně, kterou jsem měla připravenou, upečenou na polévku! :-)

Takže já nejdřív začala mixovat ořechy spolu s kokosovým olejem. Je vždycky důležité nenechat mixovat najednou, ale v intervalech mixér vypínat, pokud o něj nechcete přijít.

Po chvilce přidat dýňové pyré, spoustu skořice a nechat všechno zkombinovat a rozmixovat dohladka!

Co teď s tím? Já s každopádně nakrájím jablko na měsíčky a mám svačinu jasnou a také miluju šmakounovi plátky goji s oříškovým máslem, rozhodně se hodí na #mojiovesnou a už se mi rodí v hlavě recept na dýňovo kokosové kari ;)
O víkendu se pak musí povinně na procházku, protože to se vám přes týden moc nepoštěstí! A pak to celé ještě zakončit tím velkým hrnkem kávy a knížkou ;)
xx A.

středa 21. října 2015

Nutrition|EAT BY SEASON

Mám pro vás jednu otázku - vnímáme vůbec ještě roční období? když ráno nasedáme do aut, která si v téhle zimě vyhřejeme na nejvyšší možnou teplotu, aby nás odvezla do našich kanceláří uvnitř office center, které jakoby oplývaly vlastním podnebím a abychom to završili, tak nás to všechno sychravé počasí začne na konci listopadu ale vážně štvát a rozhodneme se pro menší výlet do Dubaje, protože tady se to vážně nedá snést, no ne? 

Mně se každopádně s přicházející zimou změnil jídelníček celkem podstatně! Nemám chuť dát si smoothie nebo salát s kuřecím masem, ráda vynechám i jogurt s čerstvým ovocem. Mám totiž úplně jiné chutě! Salát z pečených paprik, řepy s pár lístky špenátu, semínky a sýrem feta? Ano prosím! Dýňová polévka? Sem s ní!

A tak se postupně proměnil celý můj jídelníček, nejdříve z něj vypadlo typicky letní ovoce, teď u mě hledejte pomeranče, jablka a hrušky, pak i zelenina, jak postupně začaly rajčata chutnat gumově a okurky nijak, podzim má přeci tolik skvělých chutí - dýně, špenát, řepa, růžičková kapusta... A k mému údivu je následovalo maso! Nejenže na něj nemám chuť, při představě že dám do pusy mi není úplně nejlíp, zatím občasnou výjimku získává losos, ale ani ten mě nedostává na vrchol kulinářské extáze. Možná je to sezónní záležitost a možná se ze mě stává vegetarián!

Takže co mi teď pravidelně končí v košíku?

2 dýně hokkaidó
Červená řepa
Baby špenát
Hlíva ústřičná
Růžičková kapusta
Avokádo
Batáty
Quinoa
Cizrna
Grepy
Jablka
Vejce
Sýr feta
Tempeh
Bílý jogurt řecký milko
Cottage (nejlépe křenový od meggle)
Šmakouny (ty ovocné prosím)
Kešu (není nad doma vyrobené kešu máslo namazané na šmakouní plátky :)
Chia semínka
Raw hořká čokoláda
Kokosové mléko
Sypané zelené čaje
Stevie
Phd protein bílá čokoláda

A když nad tím teď tak uvažuju, tak mám celkem jednostrannou stravu :) Ale jsem spokojená a až bude tělo potřebovat něco jiného, tak si prostě řekne. Co vy? Žijete podle sezóny?

sobota 3. října 2015

Lifestyle|LOVE YOURSELF

Kdysi jsem napsala a pořád to platí....

Mám jednu kamarádku, se kterou se vídám celkem často. Úplně pokaždé, když se podívám do zrcadla. Ale jednu věc vám řeknu, cesta k našemu přátelství byla celkem trnitá. Pamatuju si doby, kdy jsem tuhle osobu zasypávala těmi největšími urážkami, říkala jí obrovské hnusárny, které bych neřekla do očí nikomu jinému:
"Máš moc velká stehna!"
"Máš moc krátké nohy!"
"V tom vypadáš naprosto příšerně!"
"Stejně to nedokážeš, tak proč se snažit?!"
 Je vám to povědomé?

Přesně tak, sami k sobě býváme neuvěřitelně kritické a říkáme si věci, které bychom na adresu nikoho jiného nevypustily z úst, protože bychom ho nechtěly ranit. Tak proč to děláme sobě? Víte, nějakou dobu se pohybuji ve světě fitness a ještě předtím jsem měla možnost oscilovat jako pozorovací stanice v souhvězdí módních magazínů a zjistila jsem jednu věc - nic takového jako žena spokojená s tím, jak vypadá, neexistuje. Je to smutný fakt. Víte, co bývá hodně častým tématem na večírcích s vysokou koncentrací modelek? Jak zhubnout tuhle a támhle. Ženu, která se cítí sebevědomě ve vlastním těle aby člověk hledal v kupce sena.


Kde je chyba? Nedokážeme ocenit přednosti, ty totiž lehce přehlédneme, jak naše oči neustále pátrají po nějakých nedostatcích a ty se svojí kreativitou a neustálou touhou se porovnávat najdeme vždycky. A přitom jsme ochotné zapomínat na jeden celkem podstatný fakt a ten se nazývá genetika.

Je naprostá hloupost stresovat se tím, že vaše nohy nejsou dost dlouhé, nebo že jste moc malé, či vysoké (ano, Alischko, to je na tebe!), to jsou jednoduše věci, se kterými nikdy nic nenaděláme. Dala nám je příroda a na nás je, abychom pracovaly na tom, co změnit můžeme a to tím, že se budeme hýbat a že si budeme dopřávat to nejzdravější, co můžeme.

Takže pojďme udělat takovou dohodu: podívejte se na tu slečnu v zrcadle, usmějte se na ni, podejte si ruce na znamení věčného přátelství, protože přiznejme si, nikdo nám nikdy blíž nebude, a řekněte jí něco hezkého! Já třeba moc dobře vím, že nikdy nebudu mít pověstnou mezeru mezi stehny, protože a jednoduše na to nemám kosti. Co ale mám jsou svaly, se kterými se už pracovat dá a dají se s nimi dost dobře dělat dřepy. A co dělají dřepy? Hezká pozadí. A za to už tu slečnu v zrcadle pochválit můžu. Vidíte, kam tím mířím?


Buďte originál. Ano, můžou být další lidé, které obdivujete. Můžou se vám líbit ruce Jessie Hilgenbeg, nebo gluteály Amandy Latony, ale proč byste měly být stejně? Každá jsme jiná a to je na ženách krásné, dokážete si představit ten příšerný svět, kde bychom všechny vypadaly stejně?

Přemýšlejte reálně, ne pozitivně. To zní trošku zvláštně, ale myslím to jako přátelskou radu. V záchvatech pozitivity si můžeme dávat nereálné cíle. A k čemu vedou nereálné cíle? Ke zklamání. Takže si udejme ty, o kterých tušíme, že jich za maximálního úsilí můžeme dosáhnout, ale zase se nepodceňujme.

Buďte sama době nejlepší kaamrádkou. Ano, správná nejlepší kamarádka vám dokáže říct, když něco děláte špatně, ale především vás dokáže podržet. Řekne vám, že když zaberete, tak to dokážete. Věří ve vás. VĚŘTE SAMI V SEBE!

Napište si to. Myslím to vážně, nestyďte se, sedněte si k čistému listu papíru a napiště deset věcí, které na sobě máte rády. A víte co? Napiště nám je do komentářů, abychom inpirovaly ostatní!

Pokud jste četly pozorně a nepouštěly to jedním okem dovnitř a druhým ven, tak teď máte novou nejlepší kamarádku. A víte co, vemte ji cvičit, uvařte jí něco zdravého, prostě ji rozmazlujte, ale o tom si ještě povíme v dalších dvou článcích! Hlavně si uvědomte, že často jsme to my, kdo stojí v dosažení našich cílů, takže si dovolme být šťastné, mějme se rády a pak dosáhneme svých cílů!



xx Adri

čtvrtek 1. října 2015

Recipe|POHANKOVÁ GRANOLA OH-LA-LA

Na zemi se prohání spadané barevné listí, posilovna nám opět praská ve švech a mě najednou zase mnohem víc baví trávit čas v kuchyni, u zdravého pečení, vaření. Batáty, jablka, dýně, ořechy, sušené ovoce. To všechno se k podzimu tak krásně hodí!

Vedle vymýšlení nových receptů se občas uchyluji k tomu, že tak trošku recykluju ty staré a čemu se divit, když jsou už tolikrát osvědčené.

Třeba tenhle recept na moji nejmilejší zdravou granolu! Je to jednoduché, v mžiku hotové a navíc neskutečně dobré. Už jste unavení neustále snídat vločky, vločkové kaše, vločkové lívance a vločkové patlnce, tak pojďme zkusit něco jiného - s řeckým jogurtem,ten den je pak hned lepší :-) Tak co dáte si? Tady máte recept:


xx A.